De Bekroningen
De Bekroningen zijn beloningen voor specifieke categorieën binnen contentmarketing, waarbij primair op de uitvoering wordt gelet. Uiteraard moet wel zijn onderbouwd waarom keuzes in creatie of distributie zijn gemaakt. Bij de bekroningen onderscheiden we 2 hoofdcategorieën: Creatie en Distributie.
Binnen elke hoofdcategorie zijn secties benoemd waarin Bekroningen toegekend (kunnen) worden.
Bekroningen Creatie
AI
Vorig jaar geïntroduceerd en nu ongetwijfeld weer een van de meest gewilde bekroningen; wie heeft het beste artificial intelligence ingezet om mooiere, betere of creatievere content te maken? Het mag hier gaan om tekst, visuals, video of muziek - want voor al deze uitingen kunnen we inmiddels ook terecht bij ChatGPT en andere generatieve AI-tools. Omdat AI voor content nog zo in ontwikkeling is, zijn we heel benieuwd naar de aanpak (hoe heb je AI ingezet) maar ook naar de learnings: wat werkte wel en wat niet, en hoe is de aanpak aangepast als bleekt dat iets niet werkte? We kijken uit naar mooie voorbeelden waarvan je denkt: “Heeft AI dít gemaakt (of helpen maken)?”.
Contentdesign
Het oog wil ook wat en dat geldt zeker voor creatieve content. De manier waarop je content presenteert is misschien wel even belangrijk om informatie of een gevoel over te brengen en daarmee een indruk achter te laten. In deze categorie zijn we op zoek naar oogstrelende content, waarin design (zoals visualisaties, animatie of lay-out) een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes.
Low budget
Hoe beperkter de middelen, des te groter de creativiteit die je aan de dag moet leggen. In deze categorie zijn we op zoek naar kneitergoede content die is gemaakt met een smalle beurs. Of je nou alles in-house hebt geproduceerd of fantastische resultaten hebt behaald met organische activatie, we zijn op zoek naar inspirerende voorbeelden van mooie, relevante en impactvolle content waarbij de beperking van het budget heeft geleid tot creativiteit met impact.
Magazine
In een tijd waarin 95% van de content online wordt verspreid (dat is althans onze schatting), kan een good old magazine juist een extra verbinding maken met je doelgroep. Even lekker relaxt en onderuitgezakt bladeren door een tijdschrift met mooie verhalen en achtergrondartikelen. Voor deze bekroning zijn we op zoek naar tijdschriften met een sterke formule en passende vormgeving. En natuurlijk met inhoud om je vingers bij af te likken, waarin tekst, beeld en opmaak elkaar versterken.
Platform / content hub
Contentmarketing is soms net als alle andere media: je kunt overal wel aanwezig willen zijn en op elk moment, maar uiteindelijk is een sterke 'thuisbasis' essentieel om succesvol te zijn. In deze categorie zijn we op zoek naar de mooiste, meest doordachte en slimst ingerichte platforms en contenthubs waarin alles samenkomt en de doelgroep op haar wenken wordt bediend. We beoordelen hier vooral op presentatie (hoe ziet het eruit), navigatie en uitstraling. En natuurlijk op aantoonbaar succes.
Podcast
Iedereen die weleens podcasts luistert, weet: dit is pure en onverdeelde aandacht. Wie wil er nou niet de doelgroep bereiken op het moment dat ze de meeste aandacht hebben en dan nog soms een uur lang ook. Of elke week een uur! Deze bekroning is voor organisaties die met podcasts structureel (minstens drie afleveringen) en aantoonbaar een doelgroep aan zich hebben weten te binden.
Thought leadership
In een wereld waarin (zakelijke) consumenten voortdurend zelf op zoek zijn naar informatie, kan het delen van kennis een goede manier zijn om onder de aandacht te komen en vertrouwen te winnen. Met thought leadership bedoelen we kennisintensieve content die bedoeld is om een onderwerp voor je organisatie te ’ownen’. Liefst natuurlijk zodat iedereen automatisch bij jou uitkomt om meer te weten over . In deze bekroning zoeken we naar inspirerende voorbeelden van thought leadership met aantoonbare resultaten op de langere termijn.
Video
Bewegende beelden doen het al jaren goed in content-land en de populariteit van video lijkt zelfs elk jaar nog toe te nemen. Elke dag zie je als consument honderden video’s in je timeline of op YouTube voorbij komen. Hoe maak je als merk of organisatie daarbinnen nog het verschil? Welke video’s sprongen er dusdanig uit bij de doelgroep dat ze zich aantoonbaar onderscheidden van de amorfe massa? Die video’s onderscheiden we graag met een bekroning.
Video serie
Met video kun je je doelgroep raken, met een serie doe je dat structureel. En wie wil zijn doelgroep nu niet aan het bingewatchen krijgen? We zijn hier vooral benieuwd naar keuzes voor een format: waarom is gekozen voor deze formule? Hoe is de keuze van onderwerpen per aflevering gemaakt? En welke ontwikkeling heeft de serie doorgemaakt in bereik en abonnementen?
Video short-form
Mand! In het tijdperk van TikTok en Reels zijn we sneller verveeld dan ooit. Een video van vijf minuten is zo onderhand gelijk aan een documentaire. Zeker in een social media-timeline. Wie laat zien dat je ook binnen pakweg dertig seconden het juiste effect bereikt en een boodschap kunt overbrengen?
Bekroningen Distributie
Distributiestrategie
Als content koning is, dan is distributie de hofhuishouding. Je kunt nog zulke mooie verhalen ophalen, als je ze niet intelligent en effectief activeert, krijgen ze nog niet de aandacht die ze verdienen. Distributiestrategie is de bekroning die gaat over slimme keuzes. Dat start met een slimme analyse van de doelgroep en doelstellingen. Maar ook: hoe zorg je voor samenhang tussen content-uitingen en -kanalen? En dus: hoe voorkom je ‘losse flodders’ en elke keer het wiel opnieuw uitvinden?
Inzet influencers
Influencermarketing done right, dat is als er een symbiose is tussen jouw merk en een influencer. En als die laatste daar een creatieve manier invulling aan geeft op een manier die de gezamenlijke doelgroep enthousiast maakt. Welke organisatie heeft een samenwerking opgezet met influencers die verder gaat dan de plichtmatige sponsored post? Hoe is met de influencer samengewerkt om maximale impact te bereiken (concept, creatie, distributie), welke ruimte heeft de influencer gekregen en hoe heeft dat geleid tot betere content(distributie) en resultaten?
Inzet employee advocacy
Noem ze merkambassadeurs, employee advocates of merkwerkers; je eigen collega’s zijn de beste doelgroep om je boodschap uit te dragen en je bereik te vergroten. Dat kan iedereen zijn, van de ceo tot de accountmanager. Wie heeft de meest inspirerende voorbeelden van merkambassadeurs? Hoe werden ze gemotiveerd en gemobiliseerd? En vooral: hoe houd je de aandacht en het enthousiasme van collega’s vast op de langere termijn?
Inzet partnerships
Samen staan we sterk, want 1 + 1 = soms 3. Met slimme partnerships - gedefinieerd als ‘een samenwerking tussen merken, of een merk en een non-profit’ - kun je de distributie van content naar een hoger niveau tillen. In deze bekroning letten we op het waarom (wat bracht partners bij elkaar), het hoe (de manier waarop de samenwerking werd ingericht) en de wat (welke resultaten leverde dit partnership op).
Inzet PR
Earned media kan zorgen voor heel wat extra bereik en endorsement; als er over je wordt geschreven en gepraat, dan weet je dat je impact maakt. In deze bekroning staat earned media centraal. Hoe heeft media-aandacht een sleutelrol gespeeld in de totale distributie en wat was de samenhang met andere distributiemiddelen?
Inzet social media
Social media zijn zo vanzelfsprekend en onmisbaar in elke distributiestrategie, dat je ze bijna over het hoofd zou zien. We zijn in deze bekroning vooral benieuwd naar een slimme, gerichte aanpak. Snapchat is geen LinkedIn is geen TikTok is geen Insta. Hoe maak je bewuste keuzes voor het ene kanaal boven het andere (met de doelgroep in het achterhoofd)? Interactie in plaats van puur zenden is hier altijd een pré.
Deadlines
25 september – inschrijvingen gesloten
27 september - Laatste mogelijkheid om cases in te sturen
15 en 17 oktober - Pitchgesprekken Awards
15 en 17 oktober - Jurymeetings Bekroningen
12 november - Uitreiking Grand Prix Content Marketing