‘Steeds meer partijen weten ons te vinden’

Bert van Loon en Albert Jan Huisman schijnen hun licht over de Grand Prix Content Marketing Awards. Over de oogst van dit jaar, kritiek op usual suspects en de toekomst van de vakprijs.

Beeld: Bert van Loon (l) en Albert Jan Huisman op Content Marketing World 2019, waar ze de ‘Community Champion’-award wonnen.

Even kennismaken. Wie tegenwoordig een mailtje van Bert van Loon ontvangt, kan Albert Jan Huisman in de cc verwachten – en andersom. De heren hebben ieder een lange staat van dienst in het contentmarketingvak, maar ontmoetten elkaar pas in 2014 op Content Marketing World in Cleveland. Sindsdien is het duo onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Huisman: ‘Ik moest daar spreken en Bert schoot me na afloop aan.’ Een paar etentjes en zes weken later zag de eerste editie van hun eigen event Content Marketing Fast Forward het daglicht, in de Amsterdamse North Sea Jazz Club voor zo’n 80 man. Nu, vijf jaar later, vindt het event met veelal internationale sprekers jaarlijks voor ruim 250 bezoekers plaats in het hoofdstedelijke OBA Theater. De eerstvolgende editie is op donderdag 28 mei 2020.

Met de jaren hebben Van Loon en Huisman hun contentmarketingstrepen verdiend. Geheel verrassend was het dus niet dat zij vorig jaar door Platform Content en BBP Media (tevens uitgever van dit vakblad) gevraagd werden de Grand Prix Content Marketing Awards-kar te trekken. Ze namen het stokje over van Bert Groothand. Concreet coördineert en modereert het duo de inhoudelijke elementen van de vakprijs, dus het vormgeven van de categorieën en samenstellen en voorstellen van de inmiddels 56-koppige jury. Zij scheppen de kaders; het beoordelen en toekennen van de prijzen is aan de jury’s zelf. ‘Het is natuurlijk fantastisch om een centraal overzicht te hebben van wat er in het vak speelt’, aldus Van Loon. ‘Je voert samen inhoudelijke discussies, waarbij ik zie dat er in de jury’s soms op verschillende manieren naar een en dezelfde case gekeken wordt.’ Huisman vult aan: ‘Zelfs naar het begrip contentmarketing. Nog altijd leeft de discussie: wat is nu de definitie daarvan?’

Moet die er wel zijn?

Huisman: ‘Goeie vraag. Ik denk het lastig is, ook omdat het vak permanent in ontwikkeling is. Je ziet nu ook allerlei aanpalende industrieën, denk aan de reclame- en uitgeefbranche. Een beetje het blurring boundaries-verhaal, de grenzen vervagen.’

Van Loon: ‘Ik denk dat we met elkaar nooit tot een eenduidige en door iedereen geadopteerde definitie van contentmarketing zullen komen. Het is veel belangrijker – en dat komt ook in de jurydiscussies naar voren – dat je met elkaar checkt of een aantal essentiële onderdelen van contentmarketing aanwezig is. Dat het gaat om aandacht verdienen en is gericht op de lange termijn. Dus dat je een aantal van die fundamentele bouwstenen van het contentmarketingvak herkent, in plaats van dat je er een formule aan ophangt.’

Als je kijkt naar de inzendingen, wat valt dit jaar op?

Van Loon: ‘Als we even alle inzendingen op een rijtje zetten, valt het op dat het contentmarketingvak volwassener en rijper is geworden. De jury ziet meer kwaliteit. Daarmee bedoel ik overigens niet minder kwantiteit.’

Huisman: ‘Kijk maar naar het aantal inzendingen, dit jaar hebben we er het meeste ooit (214, red.). Daarbij ligt het niveau van de cases inderdaad hoog. De kwaliteit is nu gewoon dik in orde.’

Van Loon: ‘We zien daarnaast inzendingen van bureaus die ons eerder niet wisten te vinden. Er zijn steeds meer partijen die zichzelf in de kern misschien geen contentmarketingbureau noemen, maar wel met contentmarketing aan de slag zijn. Die zenden ook in. Dus dat is ook een teken dat het goed gaat.’

Waar ligt dat aan?

Van Loon: ‘Daar is enerzijds de rol van MarketingTribune als contentpartner belangrijk in geweest. Daarnaast ons netwerk, we kennen veel mensen in het vak en hebben in de loop der jaren krediet opgebouwd.’

Huisman: ‘De specifieke uitvraag. Dat we mensen gewoon vragen: goh, ga je nog inzenden? Dus actief stimuleren, dat werkt.’

The usual suspects winnen ieder jaar, hoor ik regelmatig. Terechte kritiek?

Van Loon: ‘Kijk, contentmarketing is natuurlijk een heel oud vakgebied, maar zoals we het vandaag de dag beoefenen is het ook een vakgebied dat zichzelf opnieuw uitgevonden heeft en sinds een jaar of tien flink in ontwikkeling is. Tussen de bureaus die inzenden zitten er een paar die partner en sponsor van de award zijn, het meeste werk inleveren, het beste werk maken en er dus ook met de prijzen vandoor gaan. Zij zijn de voorlopers in het vakgebied geweest en in hun missie geslaagd om concurrentie over zichzelf af te roepen.’

Huisman: ‘Het is aan de jury’s om het beste werk uit te kiezen en hier dus een mening over te vormen. Ik weet dus niet of het terecht is, maar het is in ieder geval een logisch gevolg van de punten die Bert schetst.’

Waar moet de Grand Prix naartoe; is er een stip op de horizon?

Van Loon: ‘Een goede vakprijs moet volgens mij twee dingen doen. Enerzijds bedrijven belonen en in de spotlights zetten, anderzijds moet het inspireren en uitdagen om het vak verder te brengen. Als gezegd is het vak volwassen aan het worden, dus nu is het zaak om de bakens te verzetten naar het volgende niveau van professionaliteit. Ik denk daarnaast dat we met de prijs vanuit het begrip contentmarketing meer op marketing en minder op content moeten focussen.’

Huisman: ‘Dus contentmarketing niet als onderdeel van, maar als marketing an sich.’

Van Loon: ‘We moeten uitkijken dat we niet een soort contentmarketingburcht met allerlei muren eromheen aan het bouwen zijn. Zo van: dit zijn wij van content en je moet een pasje hebben om erin te komen. Andere marcomdiscplines, reclame bijvoorbeeld, hebben een veel groter DNA in creativiteit en historie. Zij hanteren de ultieme kunst om in enkele seconden een boodschap over te brengen of aandacht te vragen. Daar kunnen wij nog sprongen in maken. We mogen dus meer reclame-DNA hebben om onderscheidend te zijn en daarmee doelen te realiseren. En dat geldt daarmee ook voor de Grand Prix.’

Dit artikel verscheen eerder in MT20.19 en op MarketingTrubune.nl.

De Grand Prix Content Marketing-awards zijn inmiddels uitgereikt. Bekijk hier een overzicht van alle winnaars.

Meld je aan